Kıymetli "
www.ayasofya.org" yönetici ve üyeleri.
Ben İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı'nda bir doktora tezi hazırlamaktayım. Tezimin konusu "AYASOFYA EFSANELERİ (TESPİT-İNCELEME)"
Çalışmamda, Bizans'tan başlayarak Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri de dahil olmak üzere günümüze kadar Ayasofya etrafında teşekkül eden tüm efsaneleri tespit edip halkbilimsel yöntemlere göre inceleyerek değerlendiriyorum. Kısa bir zaman sonra nihayete erecek olan tezimde yer alan efsaneleri tespit edebilmek için ilmi ölçülere uygun olarak, Ayasofya ile ilgili pek çok Osmanlıca yazma eser, onlarca Osmanlıca matbu eseri okuyup transkripsiyon alfabesi kullanarak latinize ettim. Bunun dışında da özellikle Ayasofya ve çevresinde yüzlerce kaynak kişiyle mülakat yoluyla efsaneler derlemiş bulunmaktayım.
Bu iletiyi yazmamın sebebi hem tanışmak hem de Ayasofya ile ilgilenen kişileri benim çalışmamdan haberdar etmek. Aynı zamanda da ilgilenenlerin eğer varsa Ayasofya ile ilgili bildikleri efsaneleri benimle paylaşmalarını rica etmek.
Ayasofya ile ilgili bildiğiniz efsaneler varsa ki -ben yüzlerce efsane derledim ve çalışmama son vermek üzereyim fakat yine de gözden kaçan, ulaşamadığım bir efsane olabilir diye sizlerden, bildiğiniz efsaneleri benimle paylaşmanızı rica ediyorum. Çalışmam bittiğinde ve basıldığında yine siz site yönetici ve üyelerini haberdar edeceğim.
Hayırlı Ramazanlar dilerim.
Ferhat Aslan.